Edubucks Sisteminin Özellikleri
Eğitimlerini yurt dışında devam ettirmek isteyen öğrencilerin yurt dışında bulundukları süre içerisinde gönüllü aileler tarafından misafir edilmeleri ve belirlenen okullarda eğitimlerine devam etmeleri Edubucks sistemi ile gerçekleşmektedir. Sunulan bu hizmet ile birlikte öğrenciler gönüllü ailelerin yanında kalarak gönüllü aileler ile bağ kurarak yabancı bir kültürü öğrenirler. Bu sayede öğrencilerin o toplumu öğrenerek o toplumun bir bireyi olarak yaşamalarına olanak sağlanmaktadır.
Bu sistem ile birlikte öğrencilerin öz ailelerinin dengi bir aile yerine Edubucks programlarının standartlarının koşullarına uygun ailelerin yanlarına yerleştirilmeleri sağlanıyor. Bu sistem ile birlikte öğrenciler gönüllü ailelerin yanına yerleştiklerinde birer misafir olarak değil o ailenin bir bireyi olarak görülmesi beklenmektedir. Bu sayede öğrenciler gitmiş oldukları ülkelerin dillerini ve kültürlerini ileri derecede öğrenmiş olurlar.
+Öğrencilerin Gidecekleri Ülkeler Nasıl Belirleniyor?
Öncelikle öğrencilerin girmiş oldukları sınavlarda belli bir oranda başarı göstermeleri gerekmektedir. Sınavlarda başarı gösteren öğrenciler Edubucks için aday öğrenci konumunda yer alırlar. Bu süreç ile birlikte öğrencilerin gidecekleri ülkeler yapacakları tercihlere göre belirlenir. Öğrenciler tercih yaparken hangi dili ve kültürü öğrenmek istiyorlar ise o dile ve kültüre ait ülkeler için tercihte bulunabilme şansına sahiptirler.
Ancak öğrencilerin tercih konusunda dikkat etmeleri gereken en önemli konu tercih etmek istedikleri yerlerde kendilerine uygun okulların bulunup bulunmadığının araştırılmasıdır. Ülkemiz genelinde öğrenciler yaklaşık olarak 40 ülkeye bu programlar için gidebilmektedir. Bu ülkelerin eğitim sistemleri ve başvuru koşulları birbirinden farklılık gösterebilmektedir.
+ Öğrencilerin Aile ve Okul Yerleştirmeleri Nasıl Oluyor?
Öğrencilerin okul ve aile yerleştirmeleri gidecekleri ülkelerin sorumluluğu içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle ilgili ülkelerin bu konudaki kuralları geçerli olmaktadır. Türkiye'deki hiçbir kuruluş yabancı bir ülkede öğrenciler için aile ve okul yerleştirmesi işlemleri yapmıyor. Sadece başvuru işlemleri yapılarak başvuru işlemlerinin yabancı ülke kuruluşları tarafından incelenmesi sağlanıyor. Yurt dışında okumak ve bir ailenin yanına yerleşmek isteyen öğrenciler tercih ettikleri ülkelerde eyalet, şehir ve okul tercihlerinde bulunamazlar. Tüm öğrenciler gönüllü bir aile ile birlikte yaşamaya başlarlar.
+ Öğrencilerin Gönüllü Ailelerin Yanına Yerleştirilmelerinin Yararları
Öğrencilerin yurt dışı eğitimi ve gönüllü ailelerin yanına yerleşmeleri konusunda ailelerin özenle incelenmesi Edubucks tarafından seçilerek öğrencilere aileler hakkında bilgiler verilmektedir. Öğrencilerin gönüllü ailelerin yanına yerleşmelerine kadar geçen süre içerisinde tüm ince detaylar Edubucks tarafından yerine getirilmektedir. Bu sayede öğrenciler gönüllü ailelerin bir bireyi olarak yaşamaya başlarlar ve yeni bir kültüre tanık olurlar. Bu durumun birçok kazanımı söz konusudur. Özellikle yabancı bir kültürü öğrenmenin yanı sıra ilgili kültürün dilini de ana dili gibi öğrenmek mümkün olmaktadır.
+Yurt Dışı Eğitimi İçin Gönüllü Ailenin Yanında Kalmak Mecburi Mi?
Öğrencilerin yurt dışı eğitimi almaları için gönüllü ailelerin yanlarında kalmaları zorunlu bir durum değildir. Bazı öğrenciler belirledikleri yurtlarda kalabildikleri gibi hafta sonları gönüllü ailelerin yanlarına gidebilmektedir. Kısa dönem eğitim programlarında bir takım kamp programları düzenlenerek öğrencilerin buralarda kalmaları da sağlanabilmektedir. Öğrencilerin başvuruları kabul edildikten sonra gidecekleri ülkelerdeki gönüllü aileler öğrenciler için okul araştırmalarına başlıyorlar. Öğrencilerin yerleştirme konularında esnek ve açık fikirli olmaları oldukça önemli.
+Yurt Dışı Eğitimi İçin Yabancı Dil Koşulları Nelerdir?
Öğrencilerin Edubucks sisteminden yararlanabilmeleri için bir yabancı dil bilme zorunlulukları söz konusu değildir. Öğrenciler yabancı dili hiç bilmeseler de gitmiş oldukları ülkelerdeki gönüllü aileler ile yaşamaları ile birlikte yabancı dili çok kaliteli bir şekilde öğrenmeye başlıyorlar. Ancak Amerika, Kanada, Fransa, İsviçre, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde başlangıç ya da orta düzeyde yabancı dil bilgisi istenebilmektedir.
+Üniversite ve Lise Denklik İşlemleri Nasıl Yapılıyor?
Ara sınıflarda okuyan öğrencilerin yurt dışına eğitim amacı ile gitmeleri neticesine okudukları alan ve seviye konusunda denklik işlemleri yapılmaktadır. Öğrencilerin Türkiye'de okumuş oldukları okul ve bölümler gidecekleri yabancı ülkelerdeki seviyelerden farklı olabilmektedir. Öğrenciler hakkında alınan denklik kararları ile ilgili tüm işlemler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yerine getirilmektedir. Bu sistem sadece öğrenciler için yönlendirme ve bilgilendirme işlemlerini yapmaktadır. Denklik işlemleri programa başlamadan yapılmamaktadır. Ancak ve ancak öğrencilerin belirlenen programları bitirdikten sonra denklik işlemleri yerine getirilmektedir.
Lise son sınıfta okuyan öğrencilerin Edubucks hizmetlerinden yararlanabilmeleri için öncelikle üniversite sınavına girerek gösterecekleri başarı ile birlikte tercih ettikleri üniversitelere önce kayıt olup sonra 1 sene süre ile kayıt işlemlerini dondurabilmektedirler. Öğrencilerin kayıtlarını dondurmaları ile birlikte ilgili bölümü okuma hakları saklı kalır. Öğrenciler ülkemizde mezun olmuş olsalar bile yurt dışı için almış oldukları eğitimleri bitirmek zorundadırlar.
+Yurt Dışı Eğitiminin Maddi Koşulları Nelerdir?
Yapılan araştırmada dünya genelinde 13.000 civarı öğrenci Edubucks sisteminden yararlanarak yurt dışı eğitimi tecrübelerinden yararlanabiliyorlar. Bu programlar her ülkede sayıca fazla koordinatör ve aktif gönüllü aileler tarafından organize ediliyor. Maddi anlamda sıkıntılı olan öğrenciler bu durumlarını beyan etmeleri ile birlikte kendilerinin bu hizmetlerden yararlanabilmeleri için sponsor arayışları başlatılıyor. Öğrencilerin yurt dışında bulundukları süre içerisinde yeme içme, barınma, ulaşım, sağlık sigortası, uluslar arası ulaşım masrafları temin edilen sponsorlar aracılığı ile gideriliyor.
Yapılan uluslar arası anlaşmalara göre öğrencilerin bu ihtiyaçlarını karşılayacak olan kuruluşların ticari bir menfaatlerinin olmayacağı konusunda mutabık kalınıyor. Tüm bu hizmetler yabancı ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de sponsorluk yapan kuruluşlar ve katılımcıların katılım ücretleri ile yerine getiriliyor. Öğrencilerin yurt dışında gönüllü aile yanında kalma ve eğitim işlemleri için yılık olarak 15.000 ABD doları yatırmaları gerekiyor.
+Başarılı Öğrencilere Verilen Burslar Neledir?
Öğrenciler edubucks sisteminden yararlanırken elde ettikleri başarılar da kendilerine büyük avantajlar sağlıyor. Özellikle başarılı öğrenciler için yıllık istenen maddi talepler de büyük indirimler yapılabiliyor. Bunun yanı sıra sponsorlar da başarılı öğrenciler için ekstra destek kampanyaları başlatabiliyorlar. Başarılı öğrencilere sağlanan burslar kısmi ve tam burslar olarak ikiye ayrılıyor. Başarı ortalaması çok yüksek olan öğrenciler için tam burs hizmetleri verilirken belli bir başarı kriterini yakalayan öğrenciler için de kısmi burs imkanları sağlanıyor. Başarılı olan öğrencilerin burs imkanlarından yararlanabilmeleri için burs başvurusu yapmaları gerekiyor. Yapılan başvuru neticesinde öğrencilerin başarı durumları incelenerek burs almaya hak kazandıkları tescillendiğinde belirlenen burslardan yararlanabiliyorlar.
+Neden Yurt Dışı Eğitimi Tercih Edilmeli?
- Öğrencilerin kendi kültürlerinin dışında başka kültürleri yakından tanıması, yeni bir dil öğrenmesi hem sosyal gelişimleri hem de ilerideki akademik kariyerleri için oldukça büyük bir önem arz ediyor.
- Yurt dışı eğitimi sayesinde öğrencilerin kendilerine olan güvenleri de oldukça yükseliyor.
- Bu eğitim sayesinde öğrenciler kendi kültürlerinden sıyrılarak bir dünya vatandaşı olabiliyorlar,
- Farklı kültürlere sahip insanlar ile tanışarak onlarla sağlıklı iletişim kurulabildiği gibi aynı zamanda ortak bir iş yapma olanağı yaratılabiliyor.
- Yeni bir dil öğrenerek dünyaya farklı bir pencereden bakılmasına imkan sağlıyor,
- Öğrencilerin gönüllü aileler ile bir aile ortamında yaşamaları o ailelerin kültürlerini öğrenebilmelerini sağladığı gibi onların yaşantılarına saygı duyulmasını da öğretmesi açısından oldukça önemlidir.
- Gelecek planlaması yapan öğrenciler için alternatif sayısının bir hayli fazla olmasını sağlıyor.
+Edubucks Öğrencilerin Yeni Ailelerine Uyum Sağlamasında Yardımcı Oluyor Mu?
Öğrenciler edubucks sayesinde öğrencilerin gönüllü aileleri ile ilgili detaylı araştırmalar yaparak onlar ile sağlıklı bir iletişim ve uyum sağlamaları için yoğun bir çalışma yapıyor. Bu sistem, öğrencilerin yeni aileleri ve yeni eğitim öğretim olanaklarında neler yapmaları gerektiği konusunda öğrencilere detaylı bilgi vererek, öğrencilerin yabancılık çekmemesini sağlıyor. Böylelikle öğrenciler yabancı bir ülkede yabancılık çekmeyerek orada sunulan imkanlardan azami bir şekilde yararlanma imkanını elde edebiliyorlar. Öğrencilerin tüm bu çalışmalar neticesinde yeni arkadaşlıklar kurması onlar için verilen bu hizmetlerin çok daha kaliteli olmasına olanak sağıyor.
+Yurt Dışı Eğitimi ile Eğitim Alanında Elde Edilecek Kazanımlar
Öğrenciler başlangıçta alışık olmadıkları bu durum için bulundukları ortamı yadırgayabiliyorlar. Ancak belli bir süre sonra uyum sağlamaya başladıklarında öğrenciler daha esnek bir birey olduklarının farkına varıyorlar. Karşılaştıkları problemleri çok daha farklı bir bakış açısı ile çözme yeteneklerini belirgin bir şekilde geliştiriyorlar. Farklı kültürler ile birlikte yaşamayı öğrendiklerinden insan sevgisi merkezinde yaşamlarını şekillendire biliyorlar. Dünyadaki farklılıklara saygı duymayı ve her daim bu farklılıklar işe iç içe olmak gerektiğini anlıyorlar.
+Başka Bir Ülkedeki Gençler ile Nasıl Uyum Sağlanır?
Öğrencilerin en çok tedirgin oldukları konuların başında gitmiş oldukları yabancı bir ülkede o ülkeye ait dili bilmediklerinden hem yaşıtları ile hem de diğer bireyler ile nasıl anlaşabilecekleri konusu geliyor. Aslında zorlukların üstesinden gelmek bu tedirginliğin en önemli amacıdır. Uyum sorunu çok kısa sürdükten sonra öğrenciler bulundukları çevrede adapte olarak bulundukları ülkenin dilini öğrenmeye başlıyorlar. Dil öğrenimi gerçekleşince de yaşıtları ile daha sağlıklı iletişimler kurabiliyorlar.
+Türkiye'ye Dönüldüğünde Edubucks Hizmetleri Sona Eriyor Mu?
Öğrenciler yurt dışı deneyimi sayesinde gönüllü aileler ile kurdukları iletişim ve bağ sayesinde eğitim ve öğretim programları bitip yurda döndükten sonra da bu aileler ile iletişim içerisinde kalıyorlar. Bu da kültürler arası diyaloğun sürekli gelişmesine olanak sağlıyor.